Landstede Groep

Boodschappenservice

14-10-2022

SCHOLIEREN bezorgen boodschappen aan huis in Nieuwleusen. "Mooi om te kunnen helpen! Slecht ter been of in tijdnood door kleine kinderen? Leerlingen van het Agnieten College bezorgen vanaf deze week boodschappen in Nieuwleusen. Hun diensten op maandag en woensdag zijn vooral bedoeld voor hulpbehoevenden. Een laagdrempelige manier om aan de bel trekken. „Dat kan in een hechte gemeenschap.”

Derdeklassers Jelte Stoeten, Max Konterman en Kais van Munster stappen woensdagochtend met een briefje van vijftig euro op de fiets richting de Albert Heijn.
De jongens gaan voor een snack wel vaker naar de supermarkt, maar een boodschappenlijstje komt er dan niet aan te pas: Sinterklaas-strooigoed en versnaperingen voor een bijeenkomst van twintig senioren in Kulturhus De Spil, deze keer.
Het budget is niet het probleem voor de 14-jarigen.
Maar wat lusten ouderen eigenlijk bij de thee en koffie?
De boodschappenservice is een initiatief vanuit het Talenthus van het Agnieten College in Nieuwleusen. Kenmerkend voor dit platform is dat leerlingen eigen ideeën aandragen voor zelfontplooiing en hiermee aan de slag gaan.
Coördinator Mink de Vries denkt daarnaast dat deze bezorging een positieve bijdrage levert aan de plaatselijke gemeenschap. „Veel ouderen hebben tegenwoordig een minder groot sociaal vangnet. Hulp vragen ze niet snel aan vreemden.

Even aftasten
„In ieder geval gevulde koeken, dat is altijd goed”, zegt Max Konterman, na overleg met zijn twee kompanen in de supermarkt. Hij legt zestien stuks in het karretje. Ook over de rest van de boodschappen wordt zorgvuldig nagedacht. Na het spul cash af te rekenen, ongebruikelijk voor de jongens, vraagt de caissière of ze al een bonuskaart hebben. Nee. Wel zo handig, want de scholieren moeten ook gaan meedenken met klanten die het niet zo breed hebben.
„Voor mensen die niet in staat zijn zelf boodschappen te doen is het fijn dat ze hulp krijgen”, vindt Jelte Stoeten. Hij legt alle boodschappen in een op de kop getikte kar achter zijn fiets. Niet groot genoeg voor de wekelijkse gezinsvoorraad, maar wel voor het broodnodige. De jongens hopen dat ze een aantal vaste klanten krijgen. Daarnaast is het ook wel lekker om een paar keer per week een extra frisse neus te halen tijdens schooltijd.

Geen bedrijf
Als er veel vraag naar de service is in de omgeving, sluiten mogelijk meer scholieren aan.
Mink de Vries benadrukt dat de boodschappenbezorging van de kinderen geen bedrijfsmatige inslag heeft. De kinderen gaan dus niet de concurrentie met bezorgers van supermarktketens aan.
Het vrijwilligerswerk van de jongeren is vooral nuttig voor hun ontwikkeling, terwijl hulpbehoevenden en mantelzorgers een helpende hand ontvangen.
Voor andere geïnteresseerden geldt een tarief van 3 euro per bezorging.

De Vries: „Mensen laten het hier niet zo snel zien dat ze het moeilijk hebben, of dat nou qua gezondheid of financiën is.”
Hij noemt dit initiatief laagdrempeliger dan een instantie inschakelen en bovendien: „In een kleine, hechte gemeenschap is het makkelijker een vertrouwensband opbouwen dan in een grote stad.”

Contact

Contact

Contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel of mail ons.

Adres

Agnieten College Nieuwleusen
Kon. Julianalaan 10
7711 KK Nieuwleusen

Telefoon

088-850 74 10

E-mail

nieuwleusen@agnietencollege.nl

Locatiedirecteur

Mw. T. Meijerink
Telefoon: 088-850 74 10
tmeijerink@agnietencollege.nl

Decaan

Dhr. M. Sukaldi
Telefoon: 088-850 74 10
msukaldi@agnietencollege.nl